Deniz canlısı olarak bilinen ve kaplumbağa türüne ait olan caretta carettalar,soylarının tükenmesiyle karşı karşıyadır.

Akdeniz,Ege ve Hint Okyanusu kıyılarında oldukça sık rastlanan bu türe biraz daha yakından bakıcak olursak,kabuk uzunlukları genel olarak 70-120 cm arasındadır ama daha uzunlarına da rastlanmaktadır.Ağırlıkları ise 70-200kg arasında değişmektedir.Güçlü çene yapılarından dolayı avladıklarını parçalamakta zorlanmazlar.Yetişkin karetta karettaların ömrü ortalama 50 yıldan fazla olarak bilinirken,yavru karetta karettalarınki deniz kıyılarında karşılaştıkları tehlikelerden dolayı daha düşüktür.Suda yaşamaya uyum sağlayan bu tür, solunumlarını su üstünden yapmakta olup oksijen ihtiyaçlarını suyun altında uyuyarak giderirler.Uyurken aynı zamanda metabolizmaları da hızlanır.

Peki neden tehlike altındalar?

Bunun sebebi karetta yumurtalarının belirli ülkelerde yemek olarak kullanılmasıdır.Karettalar yumurta bırakmak için İztuzu plajına gelir. Oraya yumurta bırakır,bırakılan yumurtalar avlanır ve böylelikle nesilleri yavaş yavaş azalır. Dalyanlıların ilgisiyle İztuzu plajında avlanmanın azalması ve yumurtaların korunmaya alınması için gerekli önlemler alınmıştır. Avlanmanın yanında plastik ve ışık kirliliği,sahilde bıraktığımız atıklar ve birçok insan faaliyetlerinden dolayı da tehlike altındadırlar. Çünkü bu atıkları kolayca parçalayabilirler. Yani bi besin olarak görüp tüketmeleri çok olasıdır. Aynı zamanda bu atıklar yavru karettaları da etkilemektedir. Çünkü çok küçükler ve bu atıklar onlara büyük bi engel oluşturur. Ülkemizde de belirli yasalar konulmuş ve karettaları korumak adına projeler yürütülmüştür.

Peki biz neler yapabiliriz bi de bunlara bakalım.


Öncelikle sahilde kendi bulunduğumuz alanları temiz bırakmalıyız. Akdeniz ve Ege bölgesindeyseniz yumurta bölgelerine dikkat etmeli ve o bölgelerde sahili kullanmamalıyız. Çünkü bu bölgelerde küçük de olsa karetta karettalar tarafından ısırılma ihtimaliniz vardır buna dikkate etmelisiniz. Yani yumurtlama bölgelerinin ve yumurta bırakma alanlarının korunması başlıca yapabileceğimiz şeylerdir.

Ve insanların bilgilendirilmesi açısından daha çok farkındalık projesi düzenlenmeli, afişler asılmalıdır. Bu insanların dikkatini çekecektir.

Yavru karetta karettaların yumurtadan çıkma anı,sahilden denize gidene kadar korunması gereken bi andır.Bundan dolayı dikkat çekici tabelalar yumurtlama alanlarına konulmalıdır.
Eosen’den beri yani hemen hemen 50 milyon yıl öncesinden bu yana, yaşamını sürdüren bu türün çevre kirliliğinden dolayı nesli tehlike altında olup sayıları giderek azalmaktadır.

Kaynak

https://chatgpt.com/
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Caretta_caretta
http://www.ortaca.gov.tr/caretta-carettalar